Att belåna huset innebär att ta ett bolån med bostaden som säkerhet. Oftast sker det i samband med köp av bostad, men det kan även vara för att utöka ett befintligt lån, exempelvis vid renovering. Hur mycket du får låna påverkas av flera faktorer som inkomst, kreditvärdighet och bostadens marknadsvärde.
Enligt Finansinspektionens regler får du låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde – det kallas bolånetaket.
Om din bostad är värd 2 000 000 kronor får du låna upp till 1 700 000 kronor (85 %). Resterande 300 000 kronor behöver du själv stå för, vanligtvis genom kontantinsats.
Banken gör alltid en individuell bedömning, så även om 85 % är max enligt regelverket kan du i praktiken få ett lägre lånebelopp beroende på din ekonomi.
Utöver bolånetaket finns det regler om hur mycket du måste amortera per år, baserat på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde samt din inkomst. Reglerna är:
Amorteringskravet gör att du successivt betalar av på din skuld, vilket ger en mer hållbar ekonomi över tid.
Även om bolånetaket ligger på 85 %, avgörs det exakta beloppet av din ekonomiska situation. Viktiga faktorer är:
Lån utan säkerhet, ofta med högre ränta. Kan användas till kontantinsats eller renoveringar, men bör användas med försiktighet.
Förekommer mindre idag, men liknar privatlån i funktion. Dessa används för att täcka delar som inte täcks av bolån, ofta till högre ränta.
Höga kreditgränser eller befintliga skulder kan påverka din totala kreditvärdighet negativt och därmed minska låneutrymmet.
Hur mycket du får belåna på ditt hus styrs främst av bolånetaket på 85 % av bostadens värde. Men det faktiska låneutrymmet påverkas också av din inkomst, kreditvärdighet, skuldkvot och andra faktorer. Amorteringskrav ställer dessutom krav på hur mycket du måste betala tillbaka varje år.
Genom att stärka din ekonomi och jämföra olika alternativ kan du både öka ditt låneutrymme och förbättra dina villkor.
Finerakademin
Lär dig fler ekonomiska begrepp med Finerakademin!
Vill du utforska fler ämnen inom ekonomi?
Relaterade ämnen
Jämför olika lånetyper
Oavsett om du behöver finansiera en ny bil, investera i ditt företag eller renovera hemmet, finns det ett lån som passar just dina behov.
Finera tillhandahåller ingen finansiell rådgivning och står inte under Finansinspektionens tillsyn. Informationen på vår webbplats är endast avsedd för jämförelse och all användning sker på eget ansvar. Vi tar inget ansvar för eventuella förluster eller skador som kan uppstå till följd av beslut baserade på innehållet på vår sida.
Finera är en fristående jämförelsesajt som hjälper dig att hitta och jämföra lån från olika långivare. Vår tjänst är gratis att använda och vi strävar efter att ge en tydlig och rättvis överblick av alternativen. Vi får ersättning via affiliatelänkar när användare väljer att gå vidare till en långivare genom vår sida. Ersättningen kan påverka hur produkter visas på webbplatsen.