När du tar ett bolån lånar du vanligtvis upp till 85 % av husets köpesumma. Enligt lag måste du själv betala minst 15 % i kontantinsats. Om du inte har hela kontantinsatsen kan du i vissa fall ta ett separat privatlån eller blancolån för att täcka den delen. Däremot är räntan vanligtvis högre på ett sådant lån än på ett bolån, så det är viktigt att räkna ordentligt på den totala månadskostnaden.
För att beviljas ett bolån krävs vanligtvis:
Din livssituation och framtida ekonomiska planer kan också spela in i långivarens bedömning.
Även om det huvudsakliga bolånet är den största delen av ett husköp, kan du komplettera med andra lån beroende på din ekonomiska situation:
Om du inte lyckas spara ihop hela kontantinsatsen kan ett privatlån täcka mellanskillnaden. Det är dock viktigt att ha i åtanke att räntan är högre på dessa lån, vilket ökar din månatliga kostnad.
Handpenningen, normalt 10 % av köpesumman, betalas ofta i samband med att köpekontraktet skrivs under. Har du inte de pengarna tillgängliga kan du ansöka om ett handpenningslån. Detta är ett tillfälligt lån som vanligtvis löses ut när ditt bolån betalas ut.
Ska du bygga eget hus? Då kan ett byggnadskreditiv vara ett alternativ. Du får då successivt tillgång till pengar under byggprocessen och när huset är klart omvandlas byggnadskreditivet till ett bolån.
Att låna pengar för att köpa hus är ett stort steg. Här är några tips som kan hjälpa dig att fatta ett välinformerat beslut:
Ta in offerter från flera banker för att se vilka räntor och villkor som erbjuds. Även små ränteförändringar kan göra stor skillnad över tid.
Utöver kontantinsatsen är det bra att ha en extra buffert för oförutsedda utgifter eller räntehöjningar. Experter rekommenderar vanligtvis minst 2–3 månadslöner på ett separat konto.
Betala ner kreditkortsskulder och andra dyra lån innan du ansöker om ett bolån. Glöm heller inte att uppdatera eller teckna nödvändiga försäkringar när du väl blir husägare.
Ja, du kan låna pengar för att köpa hus genom ett bolån som täcker upp till 85 % av köpesumman. Resten, minst 15 %, behöver du ha som kontantinsats. Om du inte når upp till 15 % kan ett privatlån eller handpenningslån vara ett alternativ, men var medveten om att det ökar dina månatliga kostnader. En sund privatekonomi med låg skuldsättning, stabil inkomst och en buffert ökar chansen till en bra ränta och trygg bolånetid.
Finerakademin
Lär dig fler ekonomiska begrepp med Finerakademin!
Vill du utforska fler ämnen inom ekonomi?
Relaterade ämnen
Jämför olika lånetyper
Oavsett om du behöver finansiera en ny bil, investera i ditt företag eller renovera hemmet, finns det ett lån som passar just dina behov.
Finera tillhandahåller ingen finansiell rådgivning och står inte under Finansinspektionens tillsyn. Informationen på vår webbplats är endast avsedd för jämförelse och all användning sker på eget ansvar. Vi tar inget ansvar för eventuella förluster eller skador som kan uppstå till följd av beslut baserade på innehållet på vår sida.
Finera är en fristående jämförelsesajt som hjälper dig att hitta och jämföra lån från olika långivare. Vår tjänst är gratis att använda och vi strävar efter att ge en tydlig och rättvis överblick av alternativen. Vi får ersättning via affiliatelänkar när användare väljer att gå vidare till en långivare genom vår sida. Ersättningen kan påverka hur produkter visas på webbplatsen.