När man pratar om att “skriva över” ett hus på någon annan, handlar det i praktiken om en ägaröverföring. Den kan ske genom köp, gåva eller bodelning. Väljer man gåva behöver man oftast upprätta ett gåvobrev och i vissa fall betala stämpelskatt. Vid köp regleras allt genom köpekontrakt och köpebrev. Bodelning är aktuellt vid skilsmässa eller dödsfall, men kan i vissa fall göras även under äktenskapet om makarna är överens.
Beroende på vilken boendeform det rör sig om (bostadsrätt eller fastighet) kan förfarandet se lite olika ut. Vid en fastighet (villa eller fritidshus) registreras ägandet i fastighetsregistret hos Lantmäteriet, medan bostadsrätter hanteras av bostadsrättsföreningen.
Är fastigheten eller bostadsrätten giftorättsgods eller enskild egendom? Har ni äktenskapsförord? Det är centrala frågor. Är huset enskild egendom kan det få konsekvenser för hur en överlåtelse ska gå till och vad som gäller vid en framtida bodelning.
Överlåtelse av en fastighet innefattar alltid formella krav, till exempel att ett avtal ska upprättas skriftligen och bevittnas. Beroende på överlåtelseform kan följande vara aktuellt:
Det är också viktigt att eventuella pantbrev följer med fastigheten, eller löses in om exempelvis banken kräver det.
En överlåtelse av en fastighet kan påverka din och din partners privatekonomi på flera sätt:
Vid gåva kan stämpelskatt eller andra avgifter tillkomma beroende på om det övertas lån eller inte. Vid försäljning kan kapitalvinstskatt uppstå för den som överlåter huset, om priset är högre än inköpsvärdet.
Om huset är belånat måste långivaren (banken) ofta godkänna ett ägarbyte. Du kan behöva ansöka om att ta över lånet, eller teckna ett nytt lån i eget namn. Det innebär att banken gör en kreditprövning av din ekonomiska situation.
Husets försäkring måste anpassas utifrån den nya ägarfördelningen. Är du ensam ägare kanske du också vill ha ett starkare försäkringsskydd, eller en livförsäkring som täcker dina kostnader om något oförutsett händer.
Det finns flera anledningar till att vilja låta en partner stå som ensam ägare:
Oavsett anledning är det klokt att först ta en diskussion med en jurist eller en ekonomisk rådgivare för att få en heltäckande bild av konsekvenserna.
Se till att budget, sparande och lån är i balans. Om du ska ta över huslånet behöver du kanske justera andra delar av din ekonomi, som kreditkortsskulder eller dyra konsumtionslån.
Hemförsäkringen, villaförsäkringen eller livförsäkringen kan behöva uppdateras när ägarförhållandet förändras. Se till att du får bäst täckning för pengarna genom att jämföra olika försäkringsbolag.
Vilka är dina och din partners framtidsplaner? Ska huset säljas vidare, ärva, eller bo kvar i familjen på lång sikt? Fundera på hur en överlåtelse passar in i er totala livsplanering.
Ja, det är generellt möjligt för din man att skriva över huset på dig, men processen kan vara mer eller mindre komplex beroende på om det sker via gåva, köp eller bodelning. Du behöver ta hänsyn till juridiska aspekter, som avtal och registrering hos Lantmäteriet, samt ekonomiska konsekvenser när det gäller lån, räntor, skatter och försäkringar. Innan ni gör en fastighetsöverlåtelse är det klokt att prata med en juridisk expert och gå igenom er privatekonomi i detalj. På så sätt kan ni försäkra er om att alla delar – från försäkringsskydd och buffert till kreditkortsskulder och sparande – är optimerade för era behov.
Finerakademin
Lär dig fler ekonomiska begrepp med Finerakademin!
Vill du utforska fler ämnen inom ekonomi?
Relaterade ämnen
Jämför olika lånetyper
Oavsett om du behöver finansiera en ny bil, investera i ditt företag eller renovera hemmet, finns det ett lån som passar just dina behov.
Finera tillhandahåller ingen finansiell rådgivning och står inte under Finansinspektionens tillsyn. Informationen på vår webbplats är endast avsedd för jämförelse och all användning sker på eget ansvar. Vi tar inget ansvar för eventuella förluster eller skador som kan uppstå till följd av beslut baserade på innehållet på vår sida.
Finera är en fristående jämförelsesajt som hjälper dig att hitta och jämföra lån från olika långivare. Vår tjänst är gratis att använda och vi strävar efter att ge en tydlig och rättvis överblick av alternativen. Vi får ersättning via affiliatelänkar när användare väljer att gå vidare till en långivare genom vår sida. Ersättningen kan påverka hur produkter visas på webbplatsen.