Hem > Finerakademin > Privatekonomi > Budget & sparande > Hur sparar man ihop till kontantinsats?

Hur sparar man ihop till kontantinsats?

En av de största utmaningarna när du ska köpa en bostad är att få ihop tillräckligt med pengar för kontantinsatsen. I Sverige måste du vanligtvis kunna finansiera minst 15 % av bostadens värde på egen hand, enligt det så kallade bolånetaket. Men hur gör du för att nå dit, särskilt när bostadspriserna kan vara höga? Nedan ger vi tips på hur du kan strukturera ditt sparande och fatta smarta beslut för att skaffa den där viktiga insatsen.

Varför behöver du en kontantinsats?

En kontantinsats är den del av bostadens köpesumma som du måste betala själv utan att låna. Bolån i Sverige får maximalt täcka 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % måste du finansiera på annat sätt – oftast genom sparade pengar eller, i vissa fall, ett separat lån (privatlån). Kontantinsatsen finns för att minska risken för överbelåning och säkra att du har tillräcklig ekonomisk buffert om bostadsmarknaden svänger.

Bättre lånevillkor

Utöver lagkravet kan det vara fördelaktigt att kunna betala en större kontantinsats än 15 % för att få ännu bättre villkor på bolånet. Generellt sett kommer du att bli mindre känslig för räntehöjningar och kan få mer förmånliga räntesatser hos banken.


Så bygger du upp ett effektivt sparande

Att spara till en större summa kan kännas övermäktigt i början. Här kommer några steg som hjälper dig att lägga en hållbar plan:

1. Skapa en realistisk budget

En budget är grunden för ett långsiktigt sparande. Lista alla dina inkomster och utgifter för att se hur mycket du kan spara varje månad. Dra ner på onödiga kostnader – exempelvis streamingtjänster du inte använder eller impulsiva köp – och använd mellanskillnaden till ditt sparkonto för kontantinsatsen.

2. Välj rätt sparkonto eller investeringsform

Sparar du på kort sikt kan ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti vara ett tryggt val, även om räntan ofta är låg. Siktar du på att spara i flera år kan du överväga fonder eller räntebärande instrument med något högre avkastning. Tänk dock på risken – du vill inte att hela insatsen ska ha sjunkit i värde just när du behöver pengarna.

3. Automatisera sparandet

Ställ in en autogiro-betalning eller stående överföring som sker direkt när lönen kommer in. På så sätt “vänjer” du dig vid att en del av pengarna alltid går till sparande och du minskar risken för impulsköp.


Tips för att snabbare nå din insats

  • Extra inkomstkällor: Tar du ett extra jobb, frilansar eller säljer prylar du inte använder kan du snabba på sparprocessen.
  • Håll koll på utgifterna: Använd appar eller Excel-ark för att se vart pengarna tar vägen varje månad.
  • Dela boende eller hyra ut rum: Om du bor i en större lägenhet eller ett hus kan du hyra ut ett rum för att få extra månadsintäkt.

Undvik dyra krediter och höga räntor

Om du har kreditkortsskulder eller andra lån med höga räntor bör du försöka betala av dessa först. Räntekostnader kan snabbt äta upp dina pengar som annars hade kunnat gå till sparande. Genom att minska eller eliminera dyra skulder frigör du kapital som du sedan kan lägga på din kontantinsats istället.

Privatlån för kontantinsatsen – en sista utväg

Att ta ett privatlån för att täcka delar av kontantinsatsen kan kännas lockande, men kom ihåg att räntan oftast är betydligt högre än på ett bolån. Dessutom får du ytterligare en månadskostnad i form av amortering och ränta. Se det mer som en sista utväg om det verkligen inte går att spara ihop tillräckligt i tid, och var medveten om den totala kostnaden.


Hur påverkas din privatekonomi?

När du siktar på att köpa bostad är det viktigt att se över hela ekonomin – inte bara kontantinsatsen. Räkna på hur hög din boendekostnad kommer att bli varje månad med ränta och amortering, samt ta hänsyn till försäkringar, underhåll och eventuella avgifter. Har du rätt buffert för oförutsedda händelser? Kommer du fortfarande kunna spara till andra mål?


Sammanfattning

Att spara ihop till en kontantinsats kan kännas utmanande, men med en tydlig budget, disciplinerat sparande och smart planering är det fullt möjligt. Börja med att se över dina inkomster och utgifter, välj en passande sparform och automatisera ditt sparande så att pengar regelbundet förs över till ett sparkonto eller fondkonto. Se samtidigt till att du inte har onödigt höga räntekostnader på andra lån eller kreditkort. Genom att planera långsiktigt och vara konsekvent med ditt sparande kommer du närmare drömmen om att köpa en egen bostad.

Finerakademin

Vanliga frågor och svar (FAQ)