Hem > Finerakademin > Privatekonomi > Lån > Får man låna till handpenningen?

Får man låna till handpenningen?

När du köper en bostad är det vanligt att du betalar en handpenning på omkring 10 % av köpesumman redan när köpekontraktet skrivs under. Handpenningen är en slags säkerhet för säljaren att du fullföljer köpet. Men vad händer om du inte har hela beloppet lättillgängligt? Är det möjligt att ta ett lån för att täcka handpenningen – och vad behöver du i så fall tänka på? Nedan går vi igenom grunderna kring handpenningslån, hur det skiljer sig från kontantinsats och hur det påverkar din privatekonomi.

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

I Sverige gäller ett bolånetak som innebär att du kan låna upp till 85 % av bostadens värde i form av ett bolån. De resterande 15 % måste du själv finansiera, vilket kallas kontantinsats. Handpenningen, däremot, är en del av denna kontantinsats men betalas ofta redan vid kontraktsskrivning, vanligtvis 10 % av köpeskillingen. De sista 5 procenten, eller skillnaden upp till 15 % total kontantinsats, betalas när du får tillträde till bostaden.

Varför finns det en handpenning?

Handpenningen är en säkerhet för säljaren och ett bevis på att du menar allvar med köpet. Skulle du dra dig ur affären kan säljaren enligt avtalet ofta behålla handpenningen. Om affären går enligt plan räknas handpenningen av från den totala kontantinsatsen vid slutbetalningen.


Hur fungerar ett handpenningslån?

Om du inte har tillräckligt med sparade medel för att betala handpenningen kan du ansöka om ett så kallat handpenningslån. Detta är oftast ett kortfristigt lån som löper under perioden från kontraktsskrivningen till dess att du får tillträde till bostaden och ditt ordinarie bolån betalas ut.

  • Kort löptid: Ofta rör det sig om några veckor eller månader.
  • Högre ränta: Eftersom löptiden är kort och lånet inte har bostaden som säkerhet kan räntan vara högre än på ett vanligt bolån.
  • Snabb återbetalning: När själva bostadsaffären går igenom och du får dina bolån beviljade, kan handpenningslånet lösas direkt.

Hur påverkas din privatekonomi?

Ett handpenningslån är i regel bara en tillfällig lösning, men det är viktigt att se över helheten. Du tar nämligen på dig ytterligare en skuld, om än under kort tid. Här är några faktorer att beakta:

1. Kostnader och avgifter

Ränta, uppläggningsavgift och eventuella andra avgifter för handpenningslånet ökar dina totala kostnader. Se till att du räknar på dem innan du skriver på några avtal.

2. Helhetsbild av lån och kreditvärdighet

Banken gör en bedömning av din inkomst, dina befintliga lån (till exempel privatlån och kreditkortsskulder) och hur stor din totala skuldsättning blir. Handpenningslånet räknas in, vilket kan påverka räntan och villkoren på ditt ordinarie bolån.

3. Buffert och försäkringar

Om du nallar på din buffert för att betala handpenningen kan du stå utan trygghet för andra oförutsedda utgifter. Glöm heller inte att se över hem- och villaförsäkring om du flyttar in i en ny bostad.


När är det en bra idé att låna till handpenningen?

Att låna till handpenningen kan vara ett alternativ om:

  • Du är säker på att du får bolånet beviljat när bostaden ska slutbetalas.
  • Du har en stabil inkomst och planerar att lösa handpenningslånet så snart som möjligt.
  • Du inte vill eller kan sälja andra tillgångar snabbt nog inför kontraktsskrivning.

Om du däremot har hög skuldsättning eller otrygga anställningsförhållanden kan det vara mer riskabelt att även ta ett handpenningslån.


Sammanfattning

Ja, du kan låna till handpenningen i form av ett särskilt handpenningslån, men det är en tillfällig lösning som ofta har kort löptid och högre ränta. Detta lån ska vanligtvis återbetalas när ditt ordinarie bolån betalas ut vid tillträdet av bostaden. Innan du tar beslutet är det viktigt att gå igenom din privatekonomi i detalj – hur mycket du behöver låna, vilka räntekostnader och avgifter som tillkommer samt hur det påverkar din totala skuldsättning.

Finerakademin

Vanliga frågor och svar (FAQ)