När du ansöker om ett bolån tittar banken på helheten: inkomster, utgifter, befintliga skulder, försäkringar och kreditkort. Syftet är att avgöra om du klarar månadskostnaderna för både räntor och amorteringar, även om räntan skulle stiga eller om din inkomst förändras. Ett privatlån ger dig högre skuldsättning, vilket påverkar din skuldkvot – det vill säga din totala skuld i förhållande till din årsinkomst.
Skuldkvoten är ett viktigt mått för banker. Den räknas ut genom att dela din totala skuld (bolån, privatlån och eventuella kreditkortsskulder) med din årsinkomst. Ju högre skuldkvot, desto större är din ekonomiska sårbarhet, vilket kan påverka bankens beslut och räntan du erbjuds.
Utöver bolånetaket (max 85 % belåning på bostadens värde) finns amorteringskrav baserat på hur stor del av bostadens värde du belånar och hur hög din skuldkvot är. Om du redan har ett privatlån kan det vara svårare att hålla dig under vissa gränsvärden för amortering.
Har du möjlighet att lösa en del av ditt privatlån i förtid kan du förbättra dina chanser att få ett bolån. Prioritera högräntelån och kreditkortsskulder först för att sänka månadskostnaderna.
Banker gillar stabilitet. En buffert på 2–3 månadslöner visar att du klarar oförutsedda utgifter utan att ta nya lån. Se också över dina försäkringar (t.ex. hemförsäkring eller livförsäkring) för att visa att du är ekonomiskt förberedd.
En extra inkomstkälla genom exempelvis en bisyssla eller förhandlad lön kan förbättra din skuldkvot. Du visar då banken att du har större marginaler för att klara av ytterligare lån.
Om banken anser att ditt privatlån gör att du inte uppfyller kraven för ett bolån, kan du:
Ja, det är möjligt att få ett bolån trots att du har ett pågående privatlån, men det kan vara svårare att uppfylla långivarens krav för inkomst, skuldkvot och kontantinsats. Att ha en solid buffert, god koll på försäkringar och förmåga att betala av eventuella högräntelån först ökar dina chanser. Se över din totala privatekonomi och om nödvändigt, minska dina skulder eller öka din inkomst för att uppnå en mer fördelaktig skuldkvot.
Finerakademin
Lär dig fler ekonomiska begrepp med Finerakademin!
Vill du utforska fler ämnen inom ekonomi?
Relaterade ämnen
Jämför olika lånetyper
Oavsett om du behöver finansiera en ny bil, investera i ditt företag eller renovera hemmet, finns det ett lån som passar just dina behov.
Finera tillhandahåller ingen finansiell rådgivning och står inte under Finansinspektionens tillsyn. Informationen på vår webbplats är endast avsedd för jämförelse och all användning sker på eget ansvar. Vi tar inget ansvar för eventuella förluster eller skador som kan uppstå till följd av beslut baserade på innehållet på vår sida.
Finera är en fristående jämförelsesajt som hjälper dig att hitta och jämföra lån från olika långivare. Vår tjänst är gratis att använda och vi strävar efter att ge en tydlig och rättvis överblick av alternativen. Vi får ersättning via affiliatelänkar när användare väljer att gå vidare till en långivare genom vår sida. Ersättningen kan påverka hur produkter visas på webbplatsen.