Hem > Finerakademin > Privatekonomi > Lån > Måste medlåntagare äga bostaden?

Måste medlåntagare äga bostaden?

När du ansöker om bolån kan långivaren ibland kräva en medlåntagare för att stärka din kreditvärdighet. Men vad händer med ägandet av bostaden? Måste medlåntagaren också stå som ägare, eller räcker det att stå på lånet utan att äga någon del av fastigheten eller bostadsrätten? I denna artikel reder vi ut begreppet medlåntagare och vilka alternativ som finns, samt hur det påverkar både er privatekonomi och bankens bedömning av lånet.

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som tar på sig samma betalningsansvar för lånet som huvudlåntagaren. Det betyder att om huvudlåntagaren av någon anledning inte kan betala ränta och amortering är medlåntagaren skyldig att göra det. Vanligtvis blir en medlåntagare aktuell när huvudlåntagaren har för låg inkomst eller för hög skuldsättning för att ensam få godkänt lån.

Varför behövs en medlåntagare?

Banken vill minimera risken för uteblivna betalningar. Genom att ha två (eller flera) personer som ansvarar för lånet är chansen större att lånet betalas i tid och att banken får tillbaka sina pengar, även om en av låntagarna råkar ut för sjukdom, arbetslöshet eller annan ekonomisk förändring.


Måste en medlåntagare äga bostaden?

Kortfattat: nej, det är inte ett absolut krav att en medlåntagare också ska äga bostaden. Det finns dock flera aspekter att ta hänsyn till, både juridiska och ekonomiska.

Juridisk skillnad mellan att vara låntagare och ägare

När du står som ägare till en bostad har du rättigheterna (och skyldigheterna) kopplade till bostaden, exempelvis möjligheten att sälja eller belåna den. En medlåntagare som inte äger bostaden har inte dessa rättigheter, men är ändå fullt betalningsansvarig för hela lånet.

Bankens krav och policy

Vissa banker föredrar att alla låntagare också äger en andel av bostaden, eftersom det ger en tydligare koppling mellan lån och säkerhet. Andra banker kan acceptera att en medlåntagare endast står på lånet. Det kan vara individuella bedömningar, så det är klokt att ställa frågan direkt till den aktuella banken.


För- och nackdelar för en medlåntagare som inte äger bostaden

  • Fördelar: Medlåntagaren hjälper en närstående att få lån eller bättre villkor, utan att själv behöva investera i bostaden. Om lånet sköts felfritt påverkas medlåntagarens kreditvärdighet positivt.
  • Nackdelar: Medlåntagaren tar en stor ekonomisk risk utan att ha den juridiska äganderätten. Vid konflikt eller betalningssvårigheter står medlåntagaren fortfarande ansvarig för lånet men kan inte sälja bostaden för att täcka skulden.

Hur påverkar det privatekonomin?

Att vara medlåntagare påverkar bådas ekonomi, inte bara den som faktiskt bor i bostaden. Banken ser medlåntagarens inkomst och befintliga lån i sin helhetsbedömning av kreditvärdighet. Dessutom kan följande faktorer spela in:

1. Försäkringar

Även om medlåntagaren inte är ägare kan det vara klokt att se över livförsäkring eller låneskydd. Skulle något hända huvudlåntagaren är medlåntagaren fortfarande ansvarig för skulden.

2. Buffert och andra lån

Eftersom medlåntagaren räknas som ansvarig för bolånet kan detta göra det svårare för hen att få andra lån, till exempel när det gäller att finansiera en egen bostad eller bil. Dessutom är det viktigt att planera för oförutsedda utgifter, så att ni inte behöver ta nya, dyrare lån.

3. Kreditupplysning och framtida planer

En gemensam lånesituation syns i bådas kreditupplysningar, vilket kan inverka på framtida ekonomiska beslut. Det är därför viktigt att vara transparent och diskutera långsiktiga planer innan man ingår ett medlåntagaravtal.


Tips om ni väljer att ha en medlåntagare utan ägarandel

  • Skriv avtal: För tydlighetens skull kan ni skriva ett avtal som klargör ansvarsfördelningen, speciellt om medlåntagaren saknar ägarandel.
  • Kommunicera regelbundet: Se till att prata öppet om ekonomi, planer på flytt eller omförhandling av lånet. Undvik överraskningar.
  • Jämför banker: Eftersom policyn kring medlåntagare kan variera, kontakta flera banker för att se vad som fungerar bäst för er.

Sammanfattning

En medlåntagare behöver inte nödvändigtvis stå som delägare av bostaden. Mycket beror på bankens policy och en rad individuella faktorer som inkomst, skuldsättning och betalningsförmåga. Även om det underlättar låneprocessen kan det innebära en stor risk för medlåntagaren, eftersom denne är fullt ansvarig för lånet men inte äger någon del av bostaden. För att fatta rätt beslut är det viktigt att båda parter förstår konsekvenserna, har en öppen dialog och vid behov söker juridisk eller ekonomisk rådgivning.

Finerakademin

Vanliga frågor och svar (FAQ)