När man pratar om att vara högt belånad brukar man titta på din skuldkvot, det vill säga hur stora dina lån är i förhållande till din årsinkomst. Banker och långivare har ofta interna riktlinjer för hur hög skuldkvot som accepteras. Generellt anses en skuldkvot på över 450–500 % (4,5–5 gånger din årsinkomst) vara en varningssignal. Men att ha en hög skuldkvot är inte alltid liktydigt med ekonomiska problem – mycket beror på räntenivån, din buffert och din övriga privatekonomi.
Din privatekonomi består inte bara av lån, utan även av försäkringar, sparande och eventuella kreditkortsskulder. Om du har en stor boendekostnad i förhållande till din inkomst kan det bli svårt att hantera oförutsedda utgifter. Det är därför viktigt att ha en helhetsbild av ekonomin för att inte hamna i en situation där dina utgifter stiger snabbare än dina inkomster.
Om räntan stiger ökar räntekostnaden på dina lån. Har du redan en hög skuldsättning kan detta få stor inverkan på din månadskostnad, vilket i sin tur kan leda till ekonomisk stress eller till och med betalningssvårigheter.
Om du känner dig orolig över att vara högt belånad finns det flera sätt att förbättra din situation.
Genom att amortera mer minskar du skulden snabbare. Detta sänker dina räntekostnader på sikt och ger dig större ekonomisk trygghet. Tänk dock på att en hög amortering ökar din månadskostnad, så se till att du har råd.
Jämför olika banker och långivare för att se om du kan få en lägre ränta. Även små räntejusteringar kan göra stor skillnad när du har stora lån.
Har du kreditkortsskulder eller andra lån med hög ränta? Prioritera att betala av dessa innan du funderar på att extraamortera på ett bolån. På så vis får du ner dina totala kostnader snabbare.
Du kan anses vara för högt belånad om dina lån är oproportionerligt stora i förhållande till din inkomst och dina övriga ekonomiska åtaganden, vilket ofta mäts via skuldkvoten. Tecken på för hög belåning är bland annat att du har svårt att spara, upplever ständig ekonomisk stress och är extra känslig för räntehöjningar. För att minska risken för ekonomiska problem kan du öka din amortering, omförhandla räntan eller betala av dyra krediter i första hand. Se också till att ha en buffert och rätt försäkringar för att skydda dig mot oförutsedda händelser. Genom att jämföra olika lån och villkor, samt planera dina kostnader noggrant, kan du få bättre kontroll över din belåningsgrad och skapa en långsiktigt hållbar privatekonomi.
Finerakademin
Lär dig fler ekonomiska begrepp med Finerakademin!
Vill du utforska fler ämnen inom ekonomi?
Relaterade ämnen
Jämför olika lånetyper
Oavsett om du behöver finansiera en ny bil, investera i ditt företag eller renovera hemmet, finns det ett lån som passar just dina behov.
Finera tillhandahåller ingen finansiell rådgivning och står inte under Finansinspektionens tillsyn. Informationen på vår webbplats är endast avsedd för jämförelse och all användning sker på eget ansvar. Vi tar inget ansvar för eventuella förluster eller skador som kan uppstå till följd av beslut baserade på innehållet på vår sida.
Finera är en fristående jämförelsesajt som hjälper dig att hitta och jämföra lån från olika långivare. Vår tjänst är gratis att använda och vi strävar efter att ge en tydlig och rättvis överblick av alternativen. Vi får ersättning via affiliatelänkar när användare väljer att gå vidare till en långivare genom vår sida. Ersättningen kan påverka hur produkter visas på webbplatsen.